Advertisement
Annons
Apr.
18
2014

Copyright Föräldrakraft / FaktaPress AB

Överklagandenämnden sammanträder regelbundet på Sveavägen i Stockholm.  Här är hela nämnden samlad för ett sammanträde. Foto: Linnea Bengtsson.
01 dec 2013

Barbro Molander och ledamöterna av Skolväsendets över­klagan­denämnd har sista ordet i många heta skolfrågor. I hälften av nämndens beslut om särskilt stöd har elev och föräldrarna fått rätt. I två omstridda frågor går nämnden emot både föräldrar och handikapprörelse.

”Alingsås bästa skola” tycker Sofia Persson, längst t.v., och Amelia Ekstrand bredvid henne fyller  i att skolan är bra för man reder ut bråk och tar tag i det ordenligt. Med på bilden tillsammans med rektor Ann-Christin Pinola är också Felicia Heed och Filippa Ekstrand. Foto: Anders Lindström.
01 dec 2013

”Om vi har ett rullstolsburet barn i klassen så har vi inte samling för orientering längst upp på berget. Det borde vara självklart att tänka likadant för barn med dolda funktionsnedsättningar.” Så beskriver Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås, en del av filosofin på en skola som har fått positiv uppmärksamhet.

Pias Facebook­grupp om språk­störning är öppen så alla kan läsa  allt utan att vara medlem. ”Blir du medlem och ställer din fråga  så garanterar jag att du får svar både av peda­goger och  föräldrar”,  säger Pia. Foto: Linnea Bengtsson
01 dec 2013

Nästan tusen medlemmar har Facebook-gruppen ”Språkstörning – tala, lyssna, förstå”, som Pia Borg på Ingarö har startat. ”Det finns många olika sorters språkstörning och ett stort behov av att utbyta erfarenheter”, konstaterar Pia.

30 nov 2013

Om det är sant att elever som larmat om kränkningar inte tagits på allvar är det ett dubbelt övergrepp på dessa barn.
Det uttalar styrelsen för SDR, Sveriges Dövas Riksförbund, med anledning av avslöjandet av sexövergrepp på statliga dövskolor.

Foto på Greger Bååth
30 nov 2013

Sexuella övergrepp kan ha pågått under flera decennier på statlig specialskolor. Det avslöjas idag av tidningen Expressen.
Tidigare elever berättar att en lärare tvingade döva skolflickor att klä av sig nakna. Läraren jobbade kvar fram till juni 2013.

Foto
30 okt 2013

- Vi kan inte gå inte gå in i väggen, för vem skulle då plocka upp bitarna efter oss?
Jenny Kruuse i Helsingborg beskriver vad många kämpande föräldrar känner. I hennes fall handlar det främst om en fungerande och meningsfull skola för 15-åriga dottern Ingrid.

Foto
28 okt 2013

- Skandal att elever med dyslexi inte får använda talsyntes på nationella proven!
Marie Wågnert hade rest från Skara med sönerna Sander, 12 år, och Elias, 9 år, för att ta del av Dysleximässans föreläsningar och tips från utställare.

Foto på Björn Johnson
18 okt 2013

Danderyd är först ut med att analysera skolornas tillgänglighet i stor skala. I december kör kommunen igång arbetet med hjälp av ett nytt verktyg från SPSM.
- Vi räknar med att alla skolor och förskolor, både kommunala och fristående, kommer att medverka, säger Björn Johnson.

Foto på Greger Bååth
16 okt 2013

Nu ska landets skolor förbättra tillgängligheten. Och det får inte stanna vid vackra ord. SPSM lanserar en ny modell som ger snabba besked om vad som behöver åtgärdas och av vem. - Skolan måste vara tillgänglig för alla, oavsett funktionsförmåga, säger Greger Bååth.

14 okt 2013

Tycker du att det är svårt att hitta en skola som hjälper ditt barn att utvecklas?
Eller har du goda erfarenheter av detta?
I båda fallen vill vi gärna höra mer om just DINA önskemål och erfarenheter.

Foto
13 okt 2013

Problem med allergi blir allt vanligare i skolan. Nu försöker Astma- och Allergiförbundet öka kunskapen med en ny webbplats fylld med tips.
- Som enskild förälder känner man sig ofta ganska maktlös. Det är ofta lättare om man kan intressera ett föräldraråd för frågan, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Foto
11 okt 2013

Handikappförbunden går till offensiven inom skolan. I veckan enades de 38 funktionshinderförbunden om ett nytt, gemensamt program för skolan.
- Skollagen måste ändras på flera punkter, säger Annika Jyrwall Åkerberg, utredare på Handikappförbunden.

Foto
11 okt 2013

Förslaget att slopa kravet på åtgärdsprogram för elever i behov av stöd kan stoppas.
Efter hård kritik från skolmyndigheterna säger utbildningsminister Jan Björklund att förslaget ska omarbetas.

Foto
19 sep 2013

”Rädda resursskolorna, de behövs!” För några veckor sedan protesterade hundratals föräldrar och elever mot ekonomiska försämringarna för Stockholms resursskolor. Nu backar kommunen. Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) lovar idag i en debattartikel i DN att ompröva alla avslag om extra tilläggsbelopp för stöd.

12 sep 2013

Regeringen vill minska kraven på individuella utvecklingsplaner och annan dokumentation i skolan. Lärarna hyllar förändringen - men handikapporganisationer är oroade.

02 sep 2013

Kommunernas stöd till elever med läs- och skrivsvårigheter har granskats i en ny undersökning. Bristerna är stora både när det gäller tidig upptäckt, utredningstid och tillgång till hjälpmedel. - För elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi har skolan blivit som ett lotteri, heter det i en debattartikel.

Foto på Inger Rålenius
27 aug 2013

Het debatt väntas om anpassning av nationella prov och skolornas bristfälliga hantering av inlästa läromedel när Dysleximässan anordnas i Sollentuna i oktober. Men det blir också stort fokus på lärarfortbildning och digitala läromedel.

Foto på Anna Ekström
27 aug 2013

I Skolverkets senaste undersökningar kan man se vilka elever som fått läxhjälp och inte. De som gynnas av rutavdraget för läxhjälp är elever vars föräldrar aktivt valt att köpa läxhjälp, säger generaldirektören för Skolverket till SvD idag.

Foto
22 aug 2013

"Rädda resursskolorna, de behövs!" Flera hundra föräldrar och elever samlades på torsdagseftermiddagen utanför Stockholms stadshus för att protestera mot ekonomiska försämringarna för kommunens resursskolor. Föräldrakraft var på plats för att dokumentera demonstrationen och här är ett antal bilder på deltagarna.

Foto
19 aug 2013

Kommuner och friskolor måste ta krafttag för att förbättra undervisningen för elever med funktionsnedsättningar. Det skriver cheferna för SPSM, Ungdomsstyrelsen och Handisam i en gemensam debattartikel.

Sidor

Drivs av Drupal
Prenumerera på Articles